16 okt

Jeugd & familie

8 jan

Muziek

22 apr

Muziek

Clubmembers aan het woord


CLUB-members Maurice en Harry aan het woord 

“Ik kom naar het theater toe voor dat stukje extra”  


Regelmatig naar het theater gaan is misschien wel de leukste hobby die er is. Onze trouwe theaterbezoekers Maurice en Harry denken hier net zo over. Zij komen al jaren met veel plezier over de vloer en zijn allebei CLUB-member bij het Stadstheater. Nu staan zij zelf even in de spotlights. Wij belden met Maurice en met Harry en vroegen naar hun liefde voor theater, ervaringen en meer. Ook vertellen de twee theaterkenners jou alvast welke voorstellingen ze je aanraden om naartoe te gaan. 

Bezoek je een cabaretvoorstelling, dan is de kans groot dat je Maurice ziet zitten op de voorste rij. Met enthousiasme vertelt hij over zijn favoriete genre. Maurice: “Ik probeer altijd op rij A te zitten, omdat je dan meer interactie krijgt met de artiest.” Hij is zich ervan bewust dat veel andere bezoekers juist niet staan te springen om op die rij plaats te nemen als er een cabaretier op het podium staat. “Maar ik kom naar het theater toe voor dat stukje extra, anders kan ik het ook wel op tv kijken”, vertelt hij. Ook van toneelvoorstellingen kan hij genieten. Wat hem het meeste is bijgebleven, is een voorstelling van de Vlaamse William Boeva. Lachend legt Maurice uit dat de cabaretier iemand zocht om mee te praten tijdens de voorstelling en aan het publiek vroeg wie hier zo gek voor te krijgen is. Deze persoon mocht het podium op. “Uiteindelijk ben ik maar gaan zitten en ben ik echt 10 minuten met hem in gesprek geweest!”  

Harry kun je eigenlijk bij elke soort voorstelling tegenkomen. Muziek, dans, toneel, show: Harry weet al snel verschillende artiesten te noemen die hem elke keer een mooie theaterervaring bezorgen. De namen die voorbijkomen zijn Maartje en Kine, het Ebony Ensemble, René van Kooten, Herman van Veen, Wieteke van Dort, Ellen ten Damme en Another kind of Blue. Ook noemt hij Stef Bos, de eerste van wie we de voorstelling moesten opschorten door het coronavirus: “We zouden 12 maart bij zijn voorstelling zijn en toen ging dat niet door. Hij vertelde ’s avonds bij De Wereld Draait Door dat hij eigenlijk in Zoetermeer had moeten zijn.” Maar ook in tijden van corona zijn Harry en theater onafscheidelijk. Hij vertelt dat niks het haalt bij de echte voorstellingen, maar dat hij nu vaak via livestreams en YouTube naar voorstellingen kijkt.   


Nieuwe artiesten ontdekken 
Wat Maurice en Harry naast hun CLUB-memberschap gemeen hebben, is dat ze het leuk vinden om naar voorstellingen van artiesten te gaan die ze nog niet kennen. “Mijn vrouw en ik willen graag nieuwe dingen ontdekken” zegt Harry. Soms hoort hij op tv een klein stukje van een voor hem nog onbekende zanger(es): “Dan wil je gewoon meer daarvan.” Maurice koopt vaak een kaartje voor nieuwkomers in de cabaretscene. “Zeker omdat ik CLUB-member ben geef ik hun een kans. Is het niks, dan is het niks, maar dan heb ik ze wel de mogelijkheid gegeven om zich te laten zien.” Liefde voor theater 
Het ontdekken van goede artiesten is een van de redenen dat Harry zo graag naar het theater gaat. Daarnaast is het Stadstheater voor hem een gezellige ontmoetingsplek en geeft het de mogelijkheid om even in een andere wereld te zijn. Vaak bezoekt hij voorstellingen met zijn vrouw en soms met vrienden. En wat het volgens Harry nog gezelliger maakt, is dat je regelmatig dezelfde mensen tegenkomt en even met elkaar in gesprek gaat. Of met de artiest: “Als ik enigszins de kans krijg, probeer ik na afloop een praatje te maken.” 

Maurice heeft het theater de afgelopen tijd door corona ook zeker gemist: “Het theater is echt een uitje voor mij, een hoogtepunt.” Het CLUB-memberschap vindt hij niet alleen leuk, maar ook bijzonder. Hij besloot CLUB-member te worden om het theater en de cultuur in Zoetermeer te steunen. “Dat moet echt blijven bestaan. Ik hoop dat de nieuwe generatie ook het theater leert kennen”, aldus Maurice.  

Ontroerd en geraakt 
Een theatervoorstelling ontroert of raakt je vaak sneller dan een goede film, het speelt zich letterlijk dichter bij je af. Voor Harry komt dit bekend voor. Bij een goed toneelstuk, circusachtige shows, dans en muziek kan hij ontzettend ontroerd raken. Hij geeft een voorbeeld van Stef Bos, die iedere keer zijn nummer Papa net weer anders zingt. “Hij kondigt het nummer niet aan. Één pingeltje en hij zegt: ‘papa’. Meer hoeft hij niet te doen. En dan zingt bijna iedereen mee, dat raakt mij.” Cabaretliefhebber Maurice raakt niet zo snel ontroerd, maar voorstellingen komen zeker bij hem binnen. “Soms zeggen cabaretiers heftige dingen waarvan ik denk: ja hier heb je wel gelijk in.” 

De tip van de theaterkenner 
Op de vraag welke nieuwe voorstellingen zij als CLUB-members aanraden aan andere bezoekers, kan Maurice eigenlijk geen antwoord geven. “Er zijn zoveel leuke cabaretiers. Als je er één aanraadt, dan doe je een ander daar tekort mee. Ga vooral nieuwe artiesten ontdekken.” Harry kijkt zelf al uit naar de voorstelling van Introdans en het Maat Saxofoonkwartet, dus die zou hij aanraden. “Wij hebben al veel hartjes gegeven in de brochure.” 

Kijk jij net als Maurice en Harry ernaar uit om weer naar een voorstelling te gaan? Bekijk in onze ONLINE BROCHURE alvast wat er op het programma staat en geef net zoals Harry alvast een hartje aan jouw favorieten!