Nu we als gevolg van het Coronavirus allemaal thuis zitten slaat de verveling behoorlijk toe. Ben je het thuis zitten al helemaal zat? Plak je, je huisgenoten het liefst achter het behang? Ben je toe aan iets anders dan Netflix? Geloof me, je bent niet de enige! Onze eerste levensbehoeften bestaan niet alleen uit water, brood en wc-papier, maar we willen ook gevoed worden met hetgeen wat theater ons normaal gesproken biedt.

Gelukkig zijn er veel mooie initiatieven ontstaan in de theaterwereld. Theatermakers en artiesten dragen graag hun steentje bij om de bevolking een hart onder de riem te steken. Zo worden er complete voorstellingen beschikbaar gesteld om online te bekijken, schrijven muzikanten nummers speciaal voor deze tijd en worden er andere video’s geplaatst die ons even doen ontsnappen uit de barre realiteit.

Natuurlijk geeft thuistheater niet dezelfde beleving als dat je in een echt theater zou ervaren. Maar er zitten ook zeker voordelen aan. Hieronder de beste voordelen aan een voorstelling thuis online ‘bijwonen’.

  1. Je hoeft geen broek aan
  2. Je kan zoveel snacken als je wilt
  3. Onbeperkt aantal (plas)pauzes

We hebben voor jullie de leukste initiatieven van het thuis theater op een rijtje gezet. Urenlang kijk- en luisterplezier staat voor je klaar.

We hebben voor jullie een lijstje gemaakt met verschillende genres, zo zit er voor iedereen wat tussen. Urenlang kijk- en luisterplezier staat voor je klaar.HOOP 

Als eerst ons eigen initiatief. Met trots presenteren we: HOOP (Het Online Open Podium). Als theater zijn wij het podium van de stad. Nu we dit in de normale vorm niet kunnen realiseren, zijn we graag in deze tijd het online podium van de stad!

Elke week op maandag posten wij een video van een nieuw talent op onze Facebookpagina en op ons Youtube-account.
Bekijk hier onder de hele afspeellijst (het volgende optreden speelt zich automatisch af na de huidige video):Heb jij een talent die de digitale schijnwerpers verdient? Kun je breakdancen, blokfluit spelen, zingen, jongleren laat het ons zien in een video (max. 60 sec.) via: talent@stadstheater.nl.


ED STRUIJLAART LIVESTREAM 'VAN HUIS UIT'

Zondagavond 10 mei had Ed Struijlaart via een livestream een optreden gegeven via YouTube en onze Facebookpagina. Het was een groot succes! Je kan het nu nog terug kijken via de onderstaande YouTube video.

Ed Struiljaart is zeker geen onbekende van het Stadstheater. Afgelopen september was hij te zien met zijn uitverkochte voorstelling Gitaarmannen: van Clapton tot Sheeran. Ed begon zijn muzikale carrière als 3FM Serious Talent. Al snel werd hij genomineerd voor een 3FM Award en toerde hij door het land in het voorprogramma van onder andere BLOF. Hij bracht verschillende singels uit en schreef de titeltrack voor de bioscoop hit Weg Van Jou en alle muziek voor de musical SOOF. Gitaarmannen: van Clapton tot Sheeran was zijn allereerste solo theatervoorstelling.

DONDERDAG VERWONDERDAG

Grote gezelschappen en theaters tonen wekelijks online theatervoorstellingen onder de noemer: Donderdag Verwonderdag. Door de coronacrisis zijn de theaters gesloten, maar dat betekent niet dat de theatersector ondertussen stil zit. Naast de vele initiatieven van individuele organisaties en instellingen is er nu het collectieve initiatief: Donderdag Verwonderdag. Alle negen Rijksgesubsidieerde zogenaamde BIS- gezelschappen van Nederland én een groot aantal theaters delen vanaf donderdag 2 april wekelijks om 18:00 via Facebook de registratie van een voorstelling van één van de deelnemende gezelschappen. In tien weken tijd loodsen we je door het landschap van het kwaliteitstheater en ben je weer helemaal bij en bovendien uitstekend voorbereid op het nieuwe theaterseizoen.

Het Stadstheater steunt dit initiatief en ook op onze Facebookpagina posten we elke donderdag de nieuwste online beschikbaar gestelde voorstellingen.

Deze week: 'Pinkpop', de hitvoorstelling van Toneelgroep Maastricht uit 2017 in regie van Servé Hermans, is een muzikaal liefdesverhaal over een man (Huub Stapel) die zijn langzaam geheugen verliest. Hij probeert de dierbare momenten uit zijn jongere jaren vast te houden. De tijd waarin zijn beste vriend en hij streden om de liefde voor dezelfde vrouw. Samen vierden ze het leven, de liefde en Pinkpop. Met live muziek van Rowwen Hèze.


© Foto: Ben van Duin


CABARET

De Alex Klaasen Revue – Showponies
Showponies is cabaret, musical en comedy in één voorstelling. Samen met onder meer Freek Bartels, Daniel Cornelissen en Jip Smit brengt Alex Klaasen entertainment van het hoogste niveau. En zet hij het genre revue terug op de kaart, gewoon omdat het te leuk is om het niet te doen. 
 

Guido Weijers - V
Snel, scherp en eerlijk. De spiegel die je wordt voorgehouden was nog nooit zo pijnlijk grappig. Voor iedereen boven de 16 jaar die tegen een stootje kan! 
 

Rundfunk - Wachstumsschmerzen
Een droomdebuut voor het duo Rundfunk (Tom van Kalmthout en Yannick van de Velde) vorig seizoen. Na de succesvolle televisieserie ontvangt hun eerste voorstelling een vloedgolf aan lovende recensies en ontstond er een ware run op de kaarten. 


© Rundfunk - Wachstumsschmerzen
 

SLÄPSTICK - ‘Slapstick' 
Met SLÄPSTICK brengt de Wëreldbänd een ode aan de muzikale komiek: van de middeleeuwse troubadour tot aan Spike Jones, van de Marx Brothers tot aan Grock en Mini & Maxi. Geïnspireerd door deze zo bewonderde voorgangers maakt de Wëreldbänd zijn eigen variété en geeft daarnaast een draai aan aan beroemde scènes van Charlie Chaplin, Buster Keaton en Laurel & Hardy. Het resultaat is een show met muzikale virtuositeit, ontroering  en humor, het grootste en het allerkleinste, kleur en zwart-wit, en bovenal SLÄPSTICK!
 

Jon van Eerd - Harrieflix (€0,99 huur per voorstelling)
Met Harrieflix kunnen vijf voorstellingen van Jon van Eerd online gehuurd en bekeken worden. Het gaat om de voorstellingen Kantje Boord, Bonbon Fabriek, Harrie en Twee Meesters, Harrie Babba, en Harrie let op de Kleintjes.MUZIEK
You'll never walk alone
Musicalsterren komen (figuurlijk) samen en zingen vanuit hun huiskamer het troostvolle lied ‘You’ll never walk alone’.  Deze video is een initiatief van Rudy Hellewegen en Steven Roox: ’Deze ode is er voor iedereen, of je nou noodgedwongen thuis zit, of keihard werkt om ons land draaiende te houden.'Een mooi gebaar
Kiki Schippers heeft over de gebarentolk Irma Sluis, die vaak persconferenties van het Kabinet vertaalt voor doven en slechthorenden, een liedje gemaakt. De zangeres heeft een aantal van haar gebaren vrij vertaald naar het liedje Een Mooi Gebaar, en ze zingt het live bij Ladies Night.
TONEEL

Liefdesverklaring (voor altijd) - Nicole Beutler Projects ism. Het Zuidelijk Toneel, Rudolphi Producties & Magne van den Berg
Vier doorgewinterde acteurs en mimespelers vertegenwoordigen vele decennia aan ervaring in de Nederlandse theaters. Na een lange relatie met het publiek maken zij de balans op. Jarenlang keken we naar hen, nu kijken zij terug.

De Architect - Jakop Ahlbom Company
Jakop Ahlbom werkt in deze voorstelling voor het eerst met een toneeltekst. Deze ontstond in nauwe samenwerking met toneelschrijver Marijke Schermer en laat de duistere kanten van de menselijke verhoudingen zien waarin liefde, haat en geweld dicht bij elkaar liggen.

Turks Fruit - Hummelinck Stuurman theaterproducties
Deze bewerking van Turks Fruit is grotendeels een reconstructie, waarin Olga (Ali Zijlstra) en Erik (Chris Peters) terugblikken op hun liefdesverhaal: van de eerste toevallige ontmoeting in de auto tot een pijnlijk verraad. 
 

DE VERLEIDERS - Bos theaterproducties
DE VERLEIDERS brengen vlijmscherpe theaterstukken over de moraal aan de top van het bedrijfsleven en onze financiële hygiëne met de diepgang van toneel en de urgentie en snelheid van cabaret.DANS

Het Zwanenmeer
Het ‘ballet der balletten’, Het Zwanenmeer zal vanaf zaterdag 9 mei 19.00 twee weken online staan op het streamingplatform van het Nationale Opera & Ballet. Dit ballet met muziek van Tsjaikovski is er een dat je minstens eenmaal in je leven gezien moet hebben. Deze internationaal bejubelde versie van Rudi van Dantzig werd door vrijwel alle kranten als een mijlpaal in de Nederlandse dansgeschiedenis bestempeld. Grijp je kans! 


© Het Nationale Ballet - Het Zwanenmeer


MUSICALS

Adèle Conny Jasperina - De Grote Drie 
We zien de drie theaterdiva’s samen op het podium. In werkelijkheid traden ze nooit met elkaar op, maar nu beleven we dus het concert dat er nooit was, maar wel graag hadden willen zien. Ellen Pieters,Frédèrique Sluyterman van Loo, Hanneke Drenth (en David van den Tempel) geven op magistrale wijze gestalte aan de theaterdiva’s en werden door zowel pers als publiek geroemd voor hun opmerkelijke prestaties. 

Piaf - Stage entertainment
Bekijk hier de musical van Piaf uit 2008, over het leven van Edith Piaf, met Liesbeth List in de hoofdrol, die in deze versie voor de tweede keer een Musical Award in ontvangst mocht nemen voor deze rol. 

Meer van Stage entertainment:
Stage Memories (korte video's, interviews en hele registraties)JEUGD & FAMILIE

Titus en Fien TV - Van Hoorne Entertainment 
In de megagrote en megagezellige ‘Titus & Fien Zomershow’ gaan de twee tovenaars de revue terugbrengen, en wel voor kinderen! In diverse sketches zijn Titus en Fien druk bezig met de voorbereiding op hun zomervakantie. Fien probeert alles goed te regelen, maar bij alles gooit Titus op een grappige manier weer roet in het eten!

 
PODCASTS
Uitgesproken brieven - Theater Utrecht
Op vrijdag 13 maart stond de opening van de Nieuwe Bibliotheek Neude gepland, maar deze ging door de coronacrisis niet door. We bieden ons programma Uitgesproken Brieven nu alsnog online aan. In zes podcasts lezen acteurs van Theater Utrecht beroemde, veelzeggende, hartbrekende en vooral liefdevolle brieven voor.