DEZE ARTIESTEN MOET JE IN DE GATEN HOUDEN

Veelbelovend talent waar we waarschijnlijk nog veel van gaan horen 

 

Talent – Natuurlijk vermogen om iets goed te doen, aanleg, begaafdheid. 

Zo luidt, volgens de Dikke Van Dale, de definitie van het woord talent. In Nederland hebben verschillende acteurs, actrices, cabaretiers, cabaretières, zangers en zangeressen het podium al beklommen. Zijn dit dan automatisch talenten? Hoe onderscheid je een écht talent? Wanneer heb je een natuurlijk vermogen om iets goed te doen?  

Volgens ons is een echt theatertalent iemand die je tot totale ontroering, verbazing of volledige ontspanning kan brengen. Het moment dat een talent ervoor zorgt dat jij onderdeel bent van het verhaal, je meeneemt in zijn of haar wereld; dat is de magie van het theater. Iets wat we allemaal zo missen nu de theaterdeuren weer tijdelijk gesloten zijn. Om deze pijn iets te verzachten, stellen we je graag voor aan drie jonge, nieuwe en veelbelovende theatertalenten. Talenten die je in de gaten moet houden zodat je van ze kunt genieten zodra het theater weer open is.  

 

Toneeltalenten 

Florian Myjer & Kim Karssen 

Performer Florian Myjer (1992) is een uniek geluid in het Nederlandse theaterlandschap. Er wordt vaak gesproken over zijn herkenbare stijl. Myjer staat bekend om zijn rijke taal en sterke beelden. In zijn voorstellingen staat de verbeelding en de zoektocht naar identiteit centraal. Myjer vindt het een mooi compliment als mensen spreken van zijn eigen stijl, maar toch heeft hij er gemende gevoelens bij: “Ik ben nog volop aan het zoeken naar mijn eigen stem, ik wil me blijven ontwikkelen en niet in zo’n vroeg stadium al vastgepind worden op een bepaalde vorm.”   

Kim Karssen is net als Myjer een performer. In 2017 studeerden ze samen af aan de performance-opleiding van de Toneelacademie Maastricht met de voorstelling Bloomsburry. Dit was niet de enige voorstelling die het jonge makersduo maakte. In 2019 maakten ze samen de voorstelling Oorlog en Vrede, een toneelbewerking van de roman van Tolstoj. De voorstelling werd genomineerd voor de BNG Bank Theaterprijs 2020. Deze prijs wordt jaarlijks uitgereikt aan veelbelovend theatertalent tot 35 jaar oud. “Er is ruimte voor grote epische verhalen en meeslepende emoties, maar ook voor zelfspot en kritische reflectie op hun eigen leven”, klonk het juryrapport. Vanwege de coronacrisis wordt de prijs in 2021 uitgereikt.  

Een idee krijgen van Myjer en Karssen? Beijk hier een video van de twee talenten over hun voorstelling Oorlog en Vrede.  

 

Cabarettalent 

Lisa Ostermann 

Lisa Ostermann (1991) won afgelopen februari niet één, maar wel drie prijzen op het Leids Cabaret Festival! Ze mocht de Juryprijs, de Publieksprijs en de Studentenprijs op haar naam schrijven. “Lisa Ostermann had vanaf seconde één iedereen in de ban. Ze was creatief met taal, zang, rap, dans, humor en zelfs haar haar. Elke zin, elke blik, elk gebaar zat op de juiste plaats. Lisa bespeelde haar publiek perfect en kwam moeiteloos weg met de schijnbaar bruuske overgangen tussen muziek en gesproken woord. De grappen die daarbij hoorden waren scherp en nieuw”, zo klonk het juryrapport van Ostermann.  

Dit jonge talent studeerde in 2017 af aan de Amsterdamse Toneelschool en Kleinkunstacademie. Daarvoor had ze al een studie aan het Conservatorium afgerond in de richting muziektheater. Lisa schrijft en speelt naast haar eigen voorstellingen ook af en toe voor anderen. Bijvoorbeeld voor het populaire jeugdprogramma Het Klokhuis. Samen met Jordy Vogelzang schrijft en speelt ze de sketches over het uitgerangeerd zangduo Cor en Hilda.  

Haar eigen cabaretprogramma, waarmee ze alle Prijzen op het Leids Cabaret festival in de wacht sleepte, heet Wat de ander wil horen. Dit programma is een mix van scherpe grappen, liedjes en onverwachte wendingen.  

Krijg alvast een indruk van Ostermann en beluister haar liedje op het Amsterdamse Kleinkunst festival 2019.

 

Dit zijn pas drie opkomende talenten uit de theaterwereld. Wie moeten wij nog meer in de gaten houden?  

✉️ Laat het ons weten!