wo 10 jun 2020
20:15 - 21:55

Grote zaal
Toneel
Pauze: Nee

Prijs € 32.00

Naar de klassieker van Harry Mulisch

‘De toneelversie doet recht aan de kracht van de roman’

Telegraaf

'Prachtig acteerspel in toneelversie De Aanslag'

NRC

'Sublieme rol van Victor Löw'

Dagblad van het Noorden

Deze voorstelling speelde aanvankelijk op 26 maart 2020. Door de Corona uitbraak is deze voorstelling opgeschort naar 10 juni. Kaarten blijven geldig! Klik hier voor meer informatie omtrent het Coronavirus.


“De Aanslag is nog steeds actueel: de vrijheid van de mens blijft kwetsbaar en niet vanzelfsprekend” (regisseur Ursul de Geer) 

De veelgeprezen toneelbewerking van Harry Mulisch’ bestseller is terug in de theaters! En eigenlijk is daar maar één reden voor: dit indringende en spannende stuk is een must-see. Zeker in het jaar dat Nederland 75 jaar bevrijding viert en stilstaat bij het overlijden van grootmeester Mulisch, tien jaar geleden.
Het verhaal van de 12-jarige Anton Steenwijk speelt zich af tegen het licht van de Tweede Wereldoorlog. In de hongerwinter van ’45 wordt een collaborerende politieagent doodgeschoten voor het huis van Anton zijn buren. De buren verplaatsen het lichaam naar het huis van de familie Steenwijk. Nadat zijn familie is opgepakt en gefusilleerd door de Duitsers, blijft het waarom van de gebeurtenissen de rest van zijn leven aan hem knagen. Anton komt er meer en meer achter dat er een zeer dunne scheidslijn ligt tussen goed en slecht. Een prangende vraag werpt zich op: is de schuldige niet ook onschuldig en de onschuldige ook schuldig? 
Bijzonder is dat dezelfde makers als toen aan de basis staan, met o.a. acteurs Victor Löw en Peter Bolhuis en regisseur Ursul de Geer. Henriëtte Tol maakt samen met Linde van den Heuvel en Reno van Rijsewijk de cast compleet. Na afloop kun je alleen maar constateren dat het verhaal niets aan zeggingskracht verloren heeft. 

De cast bestaat uit Victor Löw (DE VERLEIDERS, Advocaat van de Duivel), Peter Bolhuis (Vele hemels boven de zevende, Amandla! Mandela), Henriëtte Tol (Soldaat van Oranje, Vele hemels boven de zevende), Linde van den Heuvel (Soldaat van Oranje, Geluk) en Reno van Rijsewijk. De regie is in handen van Ursul de Geer (Napoleon op St. Helena, Vele hemels boven de zevende).