zo 20 mrt 2022
11:45

Kleine zaal
Muziek

Prijs € 19.00

Een koffieconcert van het jonge Skazka kwartet (ontstaan in 2020)

♦ LET OP! Voor deze voorstelling heb je een coronatoegangsbewijs nodig. Lees hier alle geldende maatregelen in het theater ♦

Het Skazka Kwartet bestaat uit Anna Steenhuis, Lena ter Schegget, Lisa Eggen en Emma Besselaar. Skazka (скáзка) is het Russische woord voor verhaal of sprookje. Dit jonge kwartet (ontstaan in 2020) speelde recent voor Entrée, de jonge vriendenclub van het Concertgebouw, verzorgde een live-stream voor TivoliVredenburg, en produceerde zijn eigen familievoorstelling Ludwig en de prinses, met steun van de Gemeente Utrecht.

 

In de zomer van 2021 zijn zij te zien op het Delft Fringe Festival 2021 en het Peter de Grote Festival 2021. Sinds oktober 2020 volgen zij lessen aan de Nederlandse Strijkkwartet Academie onder supervisie van artistiek leider Marc Danel. De vier jonge aanstormende musici hebben allen reeds hun sporen in de muziekwereld verdiend en bundelen sinds de zomer van 2020 hun liefde voor kamermuziek in het Skazka Kwartet.

Eenzaam verlangen
Robert Schumann publiceerde zijn drie strijkkwartetten in 1842, als cadeau aan zijn vrouw Clara, die haar 23ste verjaardag vierde. In de jaren erna ging het steeds slechter met hem. Hij leed aan verschillende psychische stoornissen die hem van zichzelf en Clara deed vervreemden, terwijl Clara juist een steeds diepere connectie voelde met hun gezamenlijke vriend Johannes Brahms. Een jaar nadat Clara haar Drie Romances schreef, sprong Robert in de Rijn en werd hij opgenomen in een sanatorium, waar hij twee jaar later overleed. Pas op zijn sterfbed mocht Clara hem weer bezoeken.
 
Leos Janacek schreef zijn tweede strijkkwartet aan het einde van zijn leven. Hij gaf het de bijnaam Intieme Brieven, hiermee duidend op zijn 11 jaar durende briefwisseling met een jonge getrouwde vrouw, Kamila Stosslova. De brieven en het strijkkwartet scheppen een beeld van een gepassioneerd kunstenaar op de toppen van zijn kunnen, maar ook van een eenzame man die zijn verlangen naar de jonge Kamila maar niet los kon laten.

Inleiding
Voorafgaand aan dit concert vindt er een inleiding plaats in de Rode Foyer, naast de ingang van de Kleine Zaal. De inleiding start om 11:00 uur en is gratis te bezoeken. 

Het programma
Clara Schumann - selectie uit 'Drie Romances' (arr. voor strijkkwartet door Anna Steenhuis)
Robert Schumann - Strijkkwartet op. 41 no. 2 in F 
Leos Janacek - Strijkkwartet no. 2 'Intieme Brieven'

 

14:00 Nagenietarrangement p.p. - Matinee

Met het nageniet arrangement zorgen wij na afloop van een voorstelling voor een tafeltje speciaal voor u gereserveerd in STAGE kitchen & café. U krijgt een selectie luxe warme en koude borrelhapjes om samen te delen. Uiteraard voorzien van een glas prosecco of ander drankje naar keuze*!
*wijn, bier, fris, port of sherry.