zo 16 jan 2022
11:45 - 12:45

Kleine zaal
Muziek
Pauze: Nee

Prijs € 19.00

De finalisten van het Grachtenfestival studentenconcours

In verband met de nieuwe maatregelen rondom het coronavirus is deze voorstelling helaas opgeschort. Kaarthouders worden via de mail op de hoogte gebracht van de voortgang van deze voorstelling.


Het Dianto Reed Quintet heeft het Grachtenfestival Conservatoriumconcours 2021 gewonnen! De jury roemde het excellente samenspel en de sterke presentatie van het rietkwintet, dat bestaat uit María González Bullón, hobo; María Luisa Olmos Rios, klarinet; Ovidi Martí Garasa, altsaxofoon; Erick Rojas Toapanta, basklarinet, en María Losada Burgo, fagot.

Het Dianto Reed Quintet won afgelopen februari unaniem de VakjuryPrijs tijdens het Grachtenfestival Conservatorium Concours 2021. Ze maakten indruk op de jury door hun flexibiliteit in spel, het excellente samenspel, alles uit het hoofd te spelen én door dit alles te voorzien van een boeiende theatrale choreografie.
 
Het Dianto Reed Quintet is een kamermuziekensemble bestaande uit vijf jonge Spaanse muzikanten en is gevestigd in Amsterdam. De naam van de groep betekent “Anjer” in het Esperanto; de anjer omdat het een typische mediteraanse bloem is en Esperanto omdat dat een universele taal is, net als de muziek. Het ensemble bestaat uit María González Bullón, hobo; María Luisa Olmos Rios, klarinet; Ovidi Martí Garasa, altsaxofoon; Erick Rojas Toapanta, basklarinet, en María Losada Burgo, fagot.

Door vijf verschillende houtblaasinstrumenten te combineren heeft dit ensemble een verscheidenheid aan timbres dat het mogelijk maakt om een uniek geluid te produceren.
De klarinet, basklarinet, fagot, saxofoon en hobo hebben één ding gemeen: het riet. Dit type ensemble is 40 jaar geleden in Nederland ontstaan, en hier is ook waar het Dianto Reed Quintet is opgericht.

Na het afronden van hun bachelor studies aan verschillende Spaanse conservatoria vervolgen ze hun master aan het Conservatorium van Amsterdam waar ze les krijgen van bekende musici als Miriam Pastor, Simon Van Holen, Harmen de Boer, Arno Bornkamp, Davide Lattuada, Saskia Mees en Bas Pollard.

De leden van het Dianto Reed Quintet nemen deel aan verschillende nationale en internationale jeugdorkesten zoals onder andere het Nationaal Jeugd Orkest van Spanje (JONDE), het Nationaal Jeugd Orkest (NJO), het European Union Youth Orchestra (EUYO) en het Jong Nederlands Blazers Ensemble (JongNBE).

Het Dianto Reed Quintet benadert kamermuziek op een andere manier. Hun uitvoeringen springen eruit door de combinatie van veel energie met grote contrasten. Dit bereiken ze door delen van verschillende stukken samen te voegen, van volgorde te veranderen en door choreografie toe te voegen. Dit zorgt voor een sterkere interactie tussen de musici en het publiek.

Ondanks hun korte bestaan is het Dianto Reed Quintet beloond met een Eerste Prijs bij het Grachtenfestival Conservatorium Concours 2021 en is het uitgenodigd om te spelen op nationale radio en televisie zoals Podium Witteman, De Klassieken en Spiegelzaal AVROTROS wat door NPORadio4 live werd uitgezonden vanuit de Spiegelzaal van het Concertgebouw in Amsterdam.
In 2021 staat een tour door heel Nederland gepland en spelen ze in verschillende theaters en concertzalen, zoals de Kleine Zaal van het Concertgebouw, het Stadstheater Zoetermeer, de Muziekkamer Assen en het Singer Laren museum. In het 2021-2022 seizoen zullen ze ook deelnemen aan festivals als Wonderfeel, het Grachtenfestival, het Kindermuziekfestival en het Horn of Plenty festival.

Inleiding
Voorafgaand aan dit concert vindt er een inleiding plaats in de Rode Foyer, naast de ingang van de Kleine Zaal. De inleiding start om 11:00 uur en is gratis te bezoeken.