zo 11 dec 2022
11:45 - 12:45

Kleine zaal
Muziek
Pauze: Nee

Prijs € 19.00

Deze voorstelling is onderdeel van de serie Koffieconcerten. Meer informatie onder Je Bezoek - Voordeel.

Een koffieconcert van het Kãna Percussion Trio & ESCA Kwartet.

Het Grachtenfestival Conservatorium Concours is sinds 2003 voor studenten aan de Nederlandse conservatoria dé kans om zich te presenteren voor aan het grote publiek. Alle conservatoria uit het land laten zien wat zij aan talent in huis hebben en vaardigen jaarlijks de besten af voor de landelijke voorronde. Zes van deze deelnemers gaan door naar de finale, waarvan vijf van hen gekozen door een vakjury en èèn van de finalisten door een publieksjury. Kāna Trio wint het Grachtenfestival Conservatorium Concours 2022.

Het Kāna Trio is de trotse winnaars van het Grachtenfestival Conservatorium Concours 2022! “De jury was onder de indruk van het bezwerende, haast symbiotische samenspel van het Kāna Trio. Van het enorme kleurenpalet, dat reikte van fluisterzacht marimbageruis tot het meest onheilspellende oerwoudgeweld”, aldus juryvoorzitter Frank van den Brink. Naast Frank van den Brink (klarinettist Radio Filharmonisch Orkest) bestond de jury uit Laura Oomens (violiste Nederlands Kamerorkest), Gwylim Janssens (pianist en artistiek leider van het Pianoduo Festival Amsterdam), Frederike Berntsen (muziekjournaliste), Jesse Faber (klarinettist bij NAKK) en secretaris Lonneke van Straalen (programmeur Grachtenfestival). Het Percussie trio bestaat uit 3 studenten van Codarts Rotterdam: Rens Rutten, João Sequeira en Hugo Pereira.

Geïnspireerd door de multiculturele omgeving die Rotterdam te bieden heeft, na jarenlang samen te hebben gestudeerd plus de gemeenschappelijke interesses die zij delen, is de band gecreëerd om nieuwe perspectieven binnen percussie te onderzoeken. Deze ongebruikelijke setting is op grote schaal nog minder bekend, de hoeveelheid repertoire geschreven voor trio percussie is relatief klein en bedoeld voor zeer specifieke contexten, in tegenstelling tot kwartet of duo. Dit zet het trio aan om creatief te zijn en op zoek te gaan naar nieuwe manieren om de kloof te overbruggen tussen het grote publiek en het hedendaagse
(niet- )klassieke muziek. Zij treden op tijdens de jubileum-editie van het Grachtenfestival deze zomer en gaan op tournee langs verschillende theaters door Nederland in seizoen 2022-2023.

Daniel Bolba (percussie) van het Conservatorium van Amsterdam, kreeg van de jury een eervolle vermelding vanwege zijn indrukwekkende spel en bijzondere uitvoering. Kāna trio Geïnspireerd door de multiculturele omgeving die Rotterdam te bieden heeft, jarenlang samen te hebben gestudeerd en gemeenschappelijke interesses, is de band gecreëerd om nieuwe perspectieven te brengen binnen percussie. Kāna Trio is opgericht door Hugo Pereira, João Sequeira (Portugal) en Rens Rutten (Nederland). Deze ongebruikelijke setting is nog niet echt bekend op grote schaal, de hoeveelheid repertoire geschreven voor trio percussie is relatief klein en bedoeld voor zeer specifieke contexten, in tegenstelling tot kwartet of duo. Dit zet het trio aan om creatief te zijn en op zoek te gaan naar nieuwe manieren om de kloof te overbruggen tussen het grote publiek en het hedendaagse (niet) klassieke muziek. Na verschillende optredens in Portugal en Nederland, en samen te spelen in verschillende grotere ensembles, concludeerde het trio dat er behoefte was aan nieuwe muziek en projecten. Met dit in het achterhoofd daagde het trio enkele componisten uit om nieuw repertoire voor hun setting te schrijven. Daarnaast besloot Kāna Trio om het concept van themaconcerten, gericht op bepaalde doelgroepen, te implementeren op een interactieve manier. Anderen inspireren door ons werk als musici is ons doel, maar vanwege corona hebben we niet de mogelijkheid gehad om onze muziek te delen met anderen mensen, wat leidde tot de beslissing van het opzetten van een online bibliotheek met onze opnames. We kijken er naar uit om weer op het podium te staan!

Esca quartet Biografie

Het verlangen en de passie om met vrienden muziek te maken nadat ze het zo lang niet hadden kunnen doen, zorgden ervoor dat vier muzikanten die in Rotterdam studeren, het ESCA Quartet creëerden. ESCA is een internationaal quartet en bestaat uit Clara Maria Ramos Marques, Songyoon Ryoo, Andreia Serra da Costa en Elif Özgür afkomstig uit Korea, Portugal en Turkije. De verschillende culturen, muziek en kenmerken van elk lid maakt dit jonge ensemble zeer veelzijdig, dynamisch en rijk. ESCA heeft als doel om te laten zien wat een fluitfamilie kan. Zo strekt hun repertoire zich uit van klassiek tot hedendaags en maakt het ook arrangementen van bestaande muziek uit een groot aantal genres. Gebaseerd op Rotterdam en Nederland, heeft dit jonge quartet, het voorrecht om artistieke begeleiding te krijgen van Juliette Hurel (Hoofdfluit van Rotterdam Philharmonisch Orkest) en Pieter Nuytten (Hoofdfagot van Rotterdam Philharmonisch Orkest). Het ESCA quartet is hoog geëindigd bij de finale van het Grachtenfestival Conservatorium Concours en werd door de jury geprezen om hun buitengewoon professionele optreden.

Programma Kāna Trio

  • Doppleriana - Theo Loevendie (1930-) (5 min)
  • Trio Sonata, No. 2 in C Minor, BWV 526: I. Vivace (1730) - Johann Sebastian Bach (1685-1750) (4 min)
  • Narnchygaër (2016) - François Tashdjian (1974-) (8 min)
  • Glassworks (Mvt. I: Opening) (1981) - Philip Glass (1937-) (4 min)
  • Trio Per Uno (Mvt. I: Meccanico) (2000) - Nebojša Živković (1962-) (6 min)
Inleiding
Voorafgaand aan dit concert vindt er een inleiding plaats in de Rode Foyer, naast de ingang van de Kleine Zaal. De inleiding start om 11:00 uur en is gratis te bezoeken. 

 

NAJAARSACTIE
Krijg € 10 korting per ticket in november en december

Bezoek je vaker een voorstelling in het Stadstheater? Dan is de kans groot dat je Stadstheater Spaarpunten hebt gespaard. Bestel nu tickets en krijg tegen inlevering van 40 Spaarpunten € 10 korting op de ticketprijs van deze voorstelling. De kortingsprijs verschijnt automatisch in het bestelproces indien je genoeg punten hebt.

14:00 Nagenietarrangement p.p. - Matinee

Met het nageniet arrangement zorgen wij na afloop van een voorstelling voor een tafeltje speciaal voor u gereserveerd in STAGE kitchen & café. U krijgt een selectie luxe warme en koude borrelhapjes om samen te delen. Uiteraard voorzien van een glas prosecco of ander drankje naar keuze*!
*wijn, bier, fris, port of sherry.