FOTO: © Don Wei
 • Specials

Apinti & Sambura

Two Beats One Heart

 • Datum
  8 jul 2023
 • Tijd
  20:15- 22:00
 • Zaal
  Grote zaal
 • Prijs
  Vanaf € 22.50

Apinti & Sambura

Apinti & Sambura is een spectaculaire muziektheatervoorstelling. In hoog tempo worden bijzondere orale overleveringen gebracht in de sfeer van een Mato Neti en de Pow Wows. Apinti & Sambura vertelt het verhaal van de geschiedenis, het heden en de toekomst van de marrons en de inheemsen. Van het verzet tegen de Rode Slavernij en de slavernij van Afrikanen tot aan de hedendaagse strijd tegen de vernietiging van het ecosysteem.

De leefwijze en filosofie van de Inheemsen en Marrons kunnen een leidraad zijn voor een duurzame samenleving.

Vijfhonderd jaar geleden wezen de oorspronkelijke bewoners van Suriname de Marrons de weg in het Amazone woud en de groepen namen veel van elkaars gebruiken over. Gebruiken die beide groepen in Nederland en Suriname door de invloed van het westen dreigen te verliezen. Het geluid van de apinti en sambura dreigt te verstommen. De binnenlandse oorlog maakte dat marrons en inheemsen tegenover elkaar komen te staan. Is er een manier om het wantrouwen wat toen gezaaid is te overbruggen? Nu belangrijker dan ooit. Want de leefwijze en filosofie van de Inheemsen en Marrons kunnen een leidraad zijn voor een duurzame samenleving en de apinti en de sambura kunnen ook het geluid zijn van de toekomst.

 • 'Gekleed in een geborduurde pangi neemt de Hindoestaanse theaterman Robby Hoesenie het publiek mee op een reis van cultuur, geschiedenis, kennis over rituelen en gewoonten.'

  De Ware Tijd

Machtige drums, atletische dansers, keerzang, een lawine van geluid, kleur en beweging: Apinti & Sambura is een krachtig en hypnotiserend spektakel. De eeuwenoude drumcodetaal Apintie (Kula Skoro) en de traditionele Sambura (door Wayamu Woreyan) worden afgewisseld met de beats uit Fredje Studio en door de Sopropo band gekatapulteerd naar het heden samen met sterzangers Norma Santé, Scrappy W. en Kenso.

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

Vier mannen met trommels in traditionele kleding die werd gedragen door marrons en inheemsen.
FOTO: © Don Wei

Welke taal wordt er gesproken?
Gesproken tekst: Nederlands (met gedicht van Celestine Raalte in het Sranan Tongo)
Gezongen teksten: Kalinja (Karaib Inheemse taal), Aukaans (Marrontaal) en Saramaccaans (Marrontaal) en Kromanti (taal van de winti rituelen).

Is het belangrijk om de teksten te kunnen verstaan?
Om de verhaallijn niet te missen, is het van belang de Nederlandse taal te verstaan. Voor de songteksten is het absoluut niet noodzakelijk, maar het geeft wel een meerwaarde.

Mede mogelijk gemaakt door het Nederlands Fonds Podium Kunsten en het Prins Bernhard Cultuurfonds.

Borrelplank STAGE

NA DE VOORSTELLING

EVEN NAGENIETEN

Met het nagenietarrangement bieden wij na de voorstelling een speciaal gereserveerde tafel aan in ons restaurant STAGE kitchen & café. Je deelt luxe borrelhapjes en krijgt een glas cava of ander drankje naar keuze. Voeg het nagenietarrangement toe tijdens het bestelproces.

Bezoek ook