FOTO: © Thomas Rupert
 • Toneel

Jack Wouterse

Keefman

 • Datum
  8 apr 2023
 • Tijd
  20:30- 22:00
 • Zaal
  Kleine zaal
 • Inclusief
  Drankje
 • Prijs
  Vanaf € 20.50

Na 20 jaar speelt Jack Wouterse opnieuw de solo Keefmannaar het boek van Jan Arends. Een strak, helder en indringend verhaal over psychiatrisch patiënt Keefman die gevangen zit in zichzelf, vrij goed weet hoe het anders moet, alleen niet hoe.

De monoloog van Jan Arends uit de gelijknamige verhalenbundel geeft een stem aan de boze, onmachtige, om zich heen schreeuwende binnenwereld van psychiatrisch patiënt Keefman. In een woedend relaas spreekt hij zijn zwijgende behandelde psychiater aan. Hij laat hem retorisch alle hoeken van de kamer zien, verwijt hem, én de wereld, elk denkbaar zuchtje tegenwind. Wat een aanklacht lijkt tegen het systeem is tegelijk het portret van een bijzondere figuur. Zijn referentiekader is de ambachtsschool,maar hij is sluw en gewiekst. Keefman kan flemen, kent de ironie enbeheerst die tot in de puntjes. Met zijn wendbare geest is hij de psychiater voortdurend te slim af.

Tekst gaat verder onder de afbeelding

Keefman wil weg uit de inrichting aangezien hij niet gek is, maar zodra hij genezen wordt verklaard keert hij op een holletje terug omdat de buitenwereld een gekkenhuis blijkt. Als een acrobaat beweegt Keefman zich tussen het kweken van sympathie en het opwekken van ergernis. Net als je denkt dat hij tot een heldere zelfanalyse komt, neemt de rebel in hem het over, die elke nuance woedend vernietigt. Is Keefman een pathologisch geval waarvoor geen standaardtherapie te vinden zal zijn of is het een angstige man die uiteindelijk wel zijn weg naar de buitenwereld zal vinden?

In die draaikolk van emoties neemt Jack Wouterse zijn publiek mee, geeft de onmacht een stem, creëert empathie, afwijzing, boosheid, compassie en verdriet.

Ik moet leren liplezen. Dan ben ik ook niet meer zo alleen. Dan kan ik verstaan wat er gezegd wordt. Zo krijg ik toch nooit een vrouw.
 • 'Jan Arends, Alize Zandwijk en vooral Jack Wouterse vonden in deze Ro-enscenering een Keefman die ontroert, nergens larmoyant wordt en – dat geldt als grootste compliment – in zijn tragiek niet log maar licht en bovenal geestig is. ,,Je denkt toch niet dat ik hier voor m’n plezier ben? Dat denk jij wel, ja!'

  Trouw
 • 'Wouterse overrompelend in monoloog Keefman'

  de Volkskrant
Foto van een nagenietarrangement

Na de voorstelling

Even nagenieten

Maak het avondje uit helemaal compleet! Met het nagenietarrangement zorgen wij na afloop van een voorstelling voor een tafeltje speciaal voor jou gereserveerd in ons restaurant STAGE kitchen & café. Je krijgt een selectie luxe warme en koude borrelhapjes om samen te delen. Uiteraard voorzien van een glas prosecco of ander drankje naar keuze. Het nagenietarrangement is toe te voegen in het bestelproces.

Bezoek ook