• Muziektheater
 • opera

Nederlandse Reisopera

Pocketopera La traviata

 • Datum
  1 dec 2022
 • Tijd
  20:15- 21:45
 • Zaal
  Grote zaal
 • Inclusief
  Drankje
 • Prijs
  Vanaf € 26.50

Hoe kun je worden wie je werkelijk bent? In deze bewerking Verdi’s bekende operaklassieker La Traviata volgen we de innerlijke zoektocht en strijd tegen vooroordelen van trans vrouw Orlando/Violetta. Dit is niet slechts een ingekorte versie van de bekende opera: regisseur Dorike van Genderen heeft een nieuw verhaal gecreëerd rond de figuur van Violetta. Zij is nu een trans vrouw – geïnspireerd op het waargebeurde verhaal van Lili Elbe, een van de eerste mannen die in de jaren ’30 geslachtsveranderende operaties onderging. Deze pocketversie bevat alle aria’s uit de oorspronkelijk opera.

De tekst gaat verder onder de foto’s.

Inspiratie door Lili Elbe

De Deense Lili Elbe (geboren als Einar Wegener), was een van de eerste mannen die in de jaren ’30 geslachtsveranderende operaties onderging. Net als in Giuseppe Verdi’s oorspronkelijke opera uit 1853 staat een vrouw centraal die door haar omgeving niet wordt geaccepteerd, die verstoten wordt. In Verdi’s tijd was Violetta een prostituee. In deze versie is Violetta een trans vrouw – een vrouw gevangen in een mannenlichaam. Hoe kun je dan toch jezelf zijn? Hoe word je wie je werkelijk bent? Beide Violetta’s zoeken bevrijding, de vrijheid om zichzelf te kunnen zijn en vinden die verlossing uiteindelijk.

transgenderdrama

Misschien is het dankzij Verdi’s drang om de boel op scherp te zetten. Feit is, volgens regisseur Dorike van Genderen, dat de opera La traviata gemáákt lijkt voor het transgenderdrama dat haar voor ogen stond. Het verhaal van Violetta als vrouw met een transitiegeschiedenis is voor iedereen herkenbaar, gelooft Van Genderen.

Op onze eigen manier zoeken we allemaal naar liefde en acceptatie.
Foto La Traviata

Het verhaal in het kort

We maken kennis met Orlando/Violetta (nog in mannengedaante) en haar vrouw Annina. Op een feest maakt Violetta kennis met de aantrekkelijk Alfredo Germont, die al maanden heimelijk verliefd is op Violetta. Ze is erg gecharmeerd van Alfredo, maar wijst een relatie in eerste instantie af omdat zij haar transitie naar vrouw nog niet afgerond heeft. Toch vallen Violetta en Alfredo uiteindelijk voor elkaar. Alfredo’s vader, Giorgio Germont, keurt de relatie echter wel af.

Bang

Hij is bang dat zijn dochter Elba hierdoor geen goed huwelijk kan sluiten en vraagt Violetta om te breken met Alfredo. Violetta is geraakt door de onschuld van de jonge Elba, stemt toe en beëindigt haar relatie met Alfredo. Deze is hier woedend over en neemt wraak! Rond het ziekbed van Violetta verzamelen zich alle personages in haar leven. Violetta weet dat ze stervende is, maar ze is niet bedroefd. Ze is nu immers wie ze al die jaren al werkelijk was.

 • 'Het is wonderbaarlijk hoe goed Van Genderens concept past bij de originele opera.'

  NRC
Foto van een nagenietarrangement

Na de voorstelling

Even Nagenieten

Maak het avondje uit helemaal compleet! Met het nagenietarrangement zorgen wij na afloop van een voorstelling voor een tafeltje speciaal voor jou gereserveerd in ons restaurant STAGE kitchen & café. Je krijgt een selectie luxe warme en koude borrelhapjes om samen te delen. Uiteraard voorzien van een glas prosecco of ander drankje naar keuze. Het nagenietarrangement is te bestellen in het bestelproces.

 • 1 dec 2022
  20:15 - 21:45

Bezoek ook