FOTO: © Ronald Knapp
 • Klassieke muziek

Koffieconcert

TRIO 258

 • Datum
  17 dec 2023
 • Tijd
  11:45- 12:45
 • Zaal
  Kleine zaal
 • Inclusief
  Drankje
 • Prijs
  Vanaf € 16.50

inleiding

Er zal voorafgaand aan dit concert een inleiding plaatsvinden in de Rode Foyer, die zich naast de ingang van de Kleine Zaal bevindt. De inleiding wordt gegeven door Johan de Keizer, is gratis toegankelijk en begint om 11:00 uur.

Bijzondere aandacht voor het romantische pianotriorepertoire.

TRIO 258 bestaat uit pianiste Lestari Scholtes, violist Eduardo Paredes Crespo en cellist Leonard Besseling, drie bevlogen musici met een rijke kamermuziekhistorie in binnen- en buitenland. Het pianotrio vormde zich in 2015 in een sfeervolle repetitieruimte aan de Keizersgracht 258 te Amsterdam. Op datzelfde adres, enkele verdiepingen lager, werden tevens de cello van Leonard gebouwd door vioolbouwer Matthieu Besseling, de vader van Leonard. Het trio trad op in onder meer het Concertgebouw Amsterdam, Muziekgebouw Eindhoven, TivoliVredenburg Utrecht, Opéra National de Bordeaux (Frankrijk) en op festivals als het Storioni Festival en het Grachtenfestival. Ook is het trio regelmatig te zien bij televisieprogramma’s als Podium Witteman en Podium Klassiek.

Geïnspireerd door hun gedeelde passie voor kamermuziek, zijn de leden van TRIO 258 voortdurend samen op zoek naar een zo krachtig mogelijke verbinding met de muziek én met hun publiek. In dit onderzoek schuwen zij het persoonlijke niet; verkennen zij vanuit grenzen van immuniteit en kwetsbaarheid hun liefde voor het repertoire. Het trio is op zoek naar een eigen geluid, geïnspireerd op een meer romantisch klankideaal van weleer. Een klank die altijd voortkomt uit dat waar de muziek om vraagt.

Daarbij focust TRIO 258 zich met name op de romantiek (1810-1915), een periode waarbij, zeker in vergelijking met de barok en het classicisme, de authentieke uitvoeringsprakelijk nog minder vaak wordt uitgelicht. Juist uit deze periode bestaan er nog geluidsopnames waaruit in zekere mate af te leiden is hoe er in die altijd gespeeld werd. TRIO 258 laat zich door deze overlevering inspireren: beleving, eigenheid en de zoektocht naar vrijheid in de muziek op de meest grenzeloze manier staan centraal.

Daarnaast spelen Eduardo en Leonard net zoals de strijkers uit de romantiek op darmsnaren; snaren die sneller ontstemmen, met een grotere uitdaging om te bespelen, maar wel meer mogelijkheden geven op het gebied van klankkleur en articulatie. Het repertoire van het trio varieert van Haydn tot Fazil Say, met natuurlijk een bijzondere aandacht voor het romantische pianotriorepertoire. Het debuutalbum ‘The Return’ van Trio 258 kwam in januari 2023 uit bij Challenge Records, en werd lovend ontvangen door onder meer het NRC, Trouw en Pizzicato Magazine.

 

Programma

Haydn – Pianotrio nr 40 in fis

Dvorák – Slavische Dansen op.47 nr. 2 en 7

Smetana – Pianotrio in g

Foto van een nagenietarrangement

NA DE VOORSTELLING

EVEN NAGENIETEN

Met het nagenietarrangement bieden wij na de voorstelling een speciaal gereserveerde tafel aan in ons restaurant STAGE kitchen & café. Je deelt luxe borrelhapjes en krijgt een glas cava of ander drankje naar keuze. Voeg het nagenietarrangement toe tijdens het bestelproces.

Bezoek ook