FOTO: © Anne van Zantwijk
 • Toneel

Slachthuis vijf

Theater Rotterdam: Erik Whien

 • Datum
  vr 10 mei 2024
 • Tijd
  20:15- 21:45
 • Zaal
  Grote Zaal
 • Prijs
  Vanaf € 27

VOORSTELLING GEANNULEERD

Helaas is deze voorstelling geannuleerd. Tickethouders worden per mail op de hoogte gebracht.

Slachthuis vijf

De succesvolle en bejubelde voorstelling Slachthuis vijf in de regie van Erik Whien komt terug naar het theater. De voorstelling werd in 2022 geselecteerd voor het Nederlands Theaterfestival. De jury schreef: “De voorstelling laveert tussen kleinmenselijk drama en het grote gebaar, doorbreekt schaamteloos de vierde wand en vuurt wonderbaarlijke toneelbeelden op de toeschouwer af die nog lang op het netvlies gebrand blijven.”

 • 'Verbluffend goed'

  Nederlands Dagblad
 • 'Schitterende theatrale beelden, intrigerende filosofische vragen en razend knap spel van Bram Suijker.'

  de Volkskrant
 • 'Lichtvoetig en troostrijk oorlogsverhaal'

  De Telegraaf
 • 'Bram Suijker vertolkt Billy Pilgrim in een fenomenale balanceer-act waarin een gedurfde, haast clowneske lichtvoetigheid een diepe tragiek verraadt.'

  Theaterkrant

Luister. Billy Pilgrim is losgeraakt van de tijd. De Amerikaanse soldaat kan in 1945 door een deur stappen en ergens in 1965 naar buiten komen. Zo herbeleeft hij aan het eind van de Tweede Wereldoorlog het gruwelijke bombardement op Dresden en wordt hij tegelijkertijd door aliens ontvoerd en tentoongesteld op hun planeet Tralfamadore. Op die plek leert Billy dat de dingen niet anders kunnen gebeuren dan ze gebeuren. En dat alle dingen tegelijkertijd gebeuren.

Tekst gaat verder onder video.

In Slachthuis vijf zien we Billy aan de hand van gesprekken met zijn dochter Barbara en zoon Robert door het verleden, heden en toekomst schieten. De realiteit rondom hem valt langzaam uit elkaar en traumatische gebeurtenissen uit Billy’s leven krijgen daarmee een nieuwe plek en betekenis.

Regisseur Erik Whien heeft de afgelopen jaren bewezen dat hij op weergaloze manier een boek naar het toneel kan brengen. Na Revolutionary Road van Richard Yates en Verdriet is het ding met veren van Max Porter volgt de succesvolle toneelbewerking van Slachthuis vijf naar het bijzondere anti-oorlogs meesterwerk van Kurt Vonnegut.

HET NAGENIETARRANGEMENT

Met dit arrangement bieden wij na de voorstelling een gereserveerde tafel aan in ons theatercafé. Je deelt luxe borrelhapjes en krijgt een glas cava of ander drankje naar keuze. Voeg dit arrangement toe tijdens het bestelproces.

 • 10 mei 2024
  20:15 - 21:45

Bezoek ook