Het theater houdt voorlopig de deuren dicht, dus wat nu? 
Gelukkig hoef je niet ín het theater te zijn om te genieten van alles wat theater ons te bieden heeft. Hiervoor zit je op deze Thuistheater-pagina goed! Verschillende theatermakers en artiesten delen speciaal voor deze situatie live-registraties van voorstellingen, nieuwe muziek en andere fragmenten. Ook voorzien wij jou hier van kijk- en luistertips. Hoewel de beleving in het ‘echt’ natuurlijk leuker is, heeft thuistheater ook een aantal voordelen:

 1. Je hoeft geen broek aan.
 2. Je kunt zoveel snacken als je wilt.
 3. Je kunt helemaal zelf bepalen wanneer je even een (plas)pauze neemt.
We hebben voor jou de beste online theatertips op een rijtje gezet. Houd deze pagina in de gaten voor de nieuwste tips, we blijven de pagina vernieuwen. Gegarandeerd urenlang kijk- en luisterplezier! 
 

Per genre vind je hieronder de leukste, mooiste en meest bijzondere voorstellingen en fragmenten. Klik op de titels om ze te bekijken!

CABARET

De Alex Klaasen Revue – Showponies
Showponies is cabaret, musical en comedy in één voorstelling. Samen met onder andere Freek Bartels, Daniel Cornelissen en Jip Smit brengt Alex Klaasen entertainment van het hoogste niveau. Hij zet het genre revue terug op de kaart, gewoon omdat het te leuk is om het niet te doen. 

Guido Weijers - V
Snel, scherp en eerlijk. De spiegel die je wordt voorgehouden was nog nooit zo pijnlijk grappig. Voor iedereen boven de 16 jaar die tegen een stootje kan! 

Javier Guzman - Oudejaarsconference 2018
Het jaar 2018, weet je nog? Toen we elkaar nog mochten aanraken en we in een vol theater zaten? Bekijk hier de Oudejaarsconference uit 2018 van Javier Guzman terug. 

Marjolijn van Kooten - quarantainelied
Cabaretier Marjolijn van Kooten had lange tijd last van angsten en depressie, normaal gesproken maakt ze daar voorstellingen over. Nu mist ze haar publiek en schreef ze een liedje over de quarantaine. Ook nam Marjolijn de video monitor op, hierin vertelt ze over hoe het nu met haar gaat. "Veel mensen met angsten en paniek hebben het zwaar nu. Humor is dan echt een fantastisch medicijn.”

De wereld van YouTube
Veel cabaretiers plaatsen op hun YouTube-kanaal korte fragmenten uit hun voorstellingen. Neem bijvoorbeeld eens een kijkje op het YouTube-kanaal van Victor Luis van Es. Of die van Marco Lopes. Lachen gegarandeerd. 

Jon van Eerd - Harrieflix (€2,50 huur per voorstelling)
Met Harrieflix kun je vijf voorstellingen van Jon van Eerd online huren en kijken. Het gaat om de voorstellingen Kantje Boord, Bonbon Fabriek, Harrie en Twee Meesters, Harrie Babba, en Harrie let op de Kleintjes.


DANS

Conny Janssen Danst - Voor thuis
Conny Janssen: "Een danserslichaam is niet gemaakt voor thuis-isolatie. Het moet en wil bewegen." De dansers hebben dan ook niet stilgezeten tijdens de lockdown-periodes. Op de website vind je allerlei video's om thuis te bekijken, waaronder de Rotterdamse Dakendans die wordt gedanst op het dak van de Lijnbaanflat.

Introdans - Thuisbioscoop
Nu de theater opnieuw gesloten zijn als gevolg van de coronacrisis blaast Introdans haar concept de Thuisbioscoop nieuw leven in! In december en januari bewegen ze jou met de mooiste dansfilms en- documentaires. De video's zijn gratis te bekijken. 
 


MUZIEK

Henk Poort - Ik ben mijn lied
Op zondag 3 januari 2021 zond Omroep Max de registratie uit van Ik ben mijn lied het eerste soloprogramma van Henk Poort. In de tweede helft van het theaterseizoen staat Henk Poort met zijn tweede soloprogramma Henk Poort en de Helden in het Stadstheater. Tot die tijd kan je vast genieten van zijn eerste soloprogramma vanaf je eigen bank. In Ik ben mijn lied vertelt Henk persoonlijke verhalen en zingt hij nummers uit zijn omvangrijke repertoire. Kiki Schippers - Een mooi gebaar 
Kiki Schippers heeft over gebarentolk Irma Sluis een liedje gemaakt. De zangeres heeft een aantal van haar gebaren vrij vertaald naar het liedje Een Mooi Gebaar en ze zingt het live bij Ladies Night.Iris Hond - A Letter of Hope 
Speciaal voor alle medewerkers van theaters en concertzalen heeft Iris Hond de muzikale brief “A Letter of Hope” geschreven. Wij vinden het prachtig en delen dit graag ook met jou!

Yentl en De Boer - Aanraking
"Weet je nog", zingt cabaretduo Yentl en De Boer, "toen er nog aanraking bestond."

 

Spruijt en Opperman - Bewaar je Ticket
Inmiddels een tijdje geleden zong dit cabaretduo de boodschap: bewaar je ticket. Nog steeds een van de belangrijkste dingen die je kunt doen om de cultuursector te steunen.

The Analogues - Let it be
Bekijk het optreden van The Analogues in de Ziggo Dome, waarin ze het nummer Let it be van The Beatles zingen. 

Cultuur in Actie - Neil Diamond Memories Band
Cultuur in Actie! is een nationale ketendemonstratie waarmee aandacht wordt gevraagd voor het belang van de culturele sector. Marcel Mulders van de Neil Diamond Memories Band was hier te zien. 


SHOW

Enfants Terribles - Ashton Brothers
Eeuwenlang werden de best bewaarde geheimen van circusfamilies uit de hele wereld zorgvuldig van generatie op generatie doorgegeven. Totdat ze terechtkwamen bij de grootste kinderen van de theaterwereld: de Ashton Brothers.


TONEEL

De Architect - Jakop Ahlbom Company
Jakop Ahlbom werkt in deze voorstelling voor het eerst met een toneeltekst. Deze ontstond in nauwe samenwerking met toneelschrijver Marijke Schermer en laat de duistere kanten van de menselijke verhoudingen zien waarin liefde, haat en geweld dicht bij elkaar liggen.

Turks Fruit - Hummelinck Stuurman theaterproducties
Deze bewerking van Turks Fruit is grotendeels een reconstructie, waarin Olga (Ali Zijlstra) en Erik (Chris Peters) terugblikken op hun liefdesverhaal: van de eerste toevallige ontmoeting in de auto tot een pijnlijk verraad. Toneelgroep Oostpool | #TROOSTPOOL
De serie Verhalen van Nu wordt gepresenteerd op #TROOSTPOOL. Voor Verhalen van Nu ontmoeten 1 regisseur, 1 schrijver en 1 acteur elkaar op 1,5 meter. Ze produceren in 1 dag een nieuw verhaal.


MUSICALS
Mooie herinneringen van Stage Entertainment-musicals vind je bij Stage Memories (korte video's, interviews en hele registraties).

Meer musical? Op Disney+ zie je onder andere de musicals Newsies en Hamilton! Een abonnement kost €6,99 per maand.


JEUGD & FAMILIE
De gelaarsde poes - Theater Rotterdam
Als molenaarszoon Jaap alles kwijtraakt wat hij had, kan hij nog maar op één vriend vertrouwen: zijn gelaarsde Poes. Samen trekken ze door een vreemd land. Door de slimme en onnavolgbare streken van Poes weten de twee in no time het vertrouwen van de koning te winnen en zich een plek aan het hof te verwerven. Maar is alles wel zo mooi als het lijkt?

Sprookjesmusical Klaas Vaak - Efteling Theater
Klaas Vaak bezorgt met zijn magisch slaapzand kinderen over de hele wereld mooie dromen. Zo ook in het Sprookjesbos. Maar de laatste tijd lijkt het slaapzand niet meer te werken... Bekijk de hele voorstelling van het Efteling Theater op YouTube.

MAAS TV: Thuis theater kijken
Kruip deze winter lekker op de bank en geniet voor een klein bedrag van Gezocht: Konijn (3+), Drie (4+), Juffenballet (6+) en Alleen op de wereld (8+).

Titus en Fien TV - Van Hoorne Entertainment 
In de megagrote en megagezellige ‘Titus & Fien Zomershow’ gaan de twee tovenaars de revue terugbrengen, en wel voor kinderen! In diverse sketches zijn Titus en Fien druk bezig met de voorbereiding op hun zomervakantie. Fien probeert alles goed te regelen, maar bij alles gooit Titus op een grappige manier weer roet in het eten!

Het grote Repelsteeltje en de blinde prinses bordspel
Zijn alle spelletjes al drie keer uit de kast getrokken en zijn jullie toe aan iets nieuws? Speel dan het enige echte bordspel van Repelsteeltje en de blinde prinses. Ga op pad langs de wegen van het bos en het paleis op zoek naar het ondergrondse hol van Repelst.. ehh, je-weet-wel-wie...


THEATERCOLLEGE

George van Houts - KomPlot
George van Houts speelt/vertelt/onderwijst in deze voorstelling een aantal ’conspiracies’ die tientallen jaren later waarheid bleken te zijn.

KomPlott Deel II kijk je hier.


PODCASTS
De Theaterbeprater - Toneelschuur Producties
Kan je een voorstelling maken zonder regisseur? Wat is een dramaturg? Acteur Sander Plukaard gaat in De Theaterbeprater in gesprek met acteurs, regisseurs, dramaturgen, scenografen, muzikanten, recensenten én nieuw talent.

Scapino Podcast
Wat komt er allemaal kijken bij het maken van een dansvoorstelling? Waar haalt een choreograaf zijn of haar inspiratie vandaan? Yannick Wagenaar en Nicole Rust nemen je mee de studio's van Scapino in.

Uitgesproken brieven - Theater Utrecht
Op vrijdag 13 maart stond de opening van de Nieuwe Bibliotheek Neude gepland, maar deze ging door de coronacrisis niet door. Theater Utrecht biedt hun programma Uitgesproken Brieven nu online aan. In zes podcasts lezen acteurs van Theater Utrecht beroemde, veelzeggende, hartbrekende en vooral liefdevolle brieven voor.

DE VERLEIDERS - de podcast
In DE VERLEIDERS - de podcast spreken theatermakers en 'Verleiders van het eerste uur' Tom de Ket en George van Houts met uiteenlopende gasten over de thema’s uit hun nieuwste voorstelling Pandepaniek: het geldstelsel, inkomensongelijkheid, belastingontduiking en de moraal van de rijkste 0,01% ter wereld. DE VERLEIDERS maken actueel theater, met de diepgang van toneel en de urgentie en snelheid van cabaret. In alle delen worden belangrijke bestuurlijke kwesties op satirische wijze ontrafeld en toegankelijk gemaakt voor een breed publiek. 

 


Ook leuk om te kijken en luisteren: Netflixtips, Videolandfavorieten, TV-Toppers en Theaterthuis.

NETFLIXTIPS
Netflix staat vol met liveregistraties van cabaretvoorstellingen. Volgens Trending.nl zijn dit de top 10 voorstellingen:

 1. Ronald Goedemondt – Geen sprake van
 2. Najib Amhali - I Amhali
 3. Theo Maassen - VANKWAADTOTERGER
 4. Jochem Myjer - Even geduld AUB!
 5. Hans Teeuwen - Echte rancune
 6. Javier Guzman - Ga-Bie-Jer
 7. Daniël Arends - Carte Blanche
 8. Patrick Laureij - Dekking Hoog
 9. Pieter Derks - Spot
 10. Peter Pannekoek - Zacht van binnen

VIDEOLANDFAVORIETEN
Heb je een account op Videoland en ben je fan van cabaret? Dan hebben we deze kijktips voor je:
 1. Jochem Myjer - Adem in, Adem uit
 2. Henry van Loon - Sleutelmoment
 3. Ronald Goedemondt - De R van Ronald
 4. Tineke Schouten - LOL Inclusive
 5. Bert Visscher - Zelden zoiets gezien
 6. Daniël Arends - De zachte heelmeester
 7. Richard Groenendijk - Met de mantel der liefde
 8. Brigitte Kaandorp - Zo!
 9. Roué Verveer - Mans genoeg
 10. Martijn Koning - Koning van de lach

TV-TOPPERS

Volle zalen | terugkijken op NPO 2
In dit tv-programma duikt presentator Cornald Maas in het leven van zes grote Nederlandse theaterpersoonlijkheden. Hij volgt dit seizoen zanger Danny Vera, actrice Olga Zuiderhoek, cabaretier en liedjesschrijver Jeroen van Merwijk, acteur Hans Kesting, zangeres en actrice Jenny Arean en schrijver en cabaretier Hans Dorrestijn. 
Kijk hier de gemiste afleveringen terug. Ook eerdere seizoenen zijn gratis terug te kijken!

Hart & Ziel 
In het tv-programma Hart & Ziel gaat presenator Floris Kortie door het hele land op bezoek bij mensen met een persoonlijk verhaal bij één van de stukken uit de Hart & Ziel Lijst vol klassieke muziek van NPO Radio 4. In deze aflevering bezoekt hij cabaretier Nabil die vertelt hoe hij in aanraking is gekomen met klassieke muziek en wat het met hem doet. 
 
RADIO-TOPPERS

Hijlco Span presenteert iedere werkdag tussen 20:00 en 22:00 uur het programma Volgspot op Radio 5. Dit is een programma vol muziek, media en theater. Iedere uitzending spreekt Hijlco met bekende en minder bekende Nederlanders en ook zijn er regelmatig liveoptredens te horen. 

Beluister het programma via de website van NPO radio 5 of op 88.1FM. 
 
THEATERTHUIS

Op Theaterthuis krijg je toegang tot een groot aanbod aan online theatervoorstellingen voor €9,95 per maand. Hiermee geniet je vanaf de bank van theater en steun je direct de culturele sector!